söndag 11 december 2016

Vad betyder "nej"?Något som är helt precis och fullkomligt självklart, till den grad det förmodligen inte behövs läggas tid på att skriva ner ett blogginlägg om det. Nej betyder nej, precis som ja betyder ja, och kanske betyder kanske.

Jag följer en videobloggare på Youtube. Jag följer ganska många sådana från olika länder, främst för att lära/hålla levande min tyska och franska. I alla fall, denne har ett problem med sin unga hundvalp, så den slängde ut en fråga om tips. Och visst verkar den allmänna uppfattningen om hundträning skilja sig en smula om man jämför Amerika och Sverige, men när jag skummade igenom kommentarerna och såg att 80% hade bett personen att tydligt säga nej (och ev. göra mer eller mindre fysiska saker mot hunden) när den 10 veckor gamla valpen gjorde saker den inte fick. Vet ens en valp i den åldern vad ordet betyder?

Jag tror inte det. Men jag tror inte heller på att lära hunden att "nej" betyder "sluta, du gör fel". Jag har alltid varit en sådan som tror på att lära hunden hur man gör rätt, än att bara säga att den gör fel och hindra den från att utföra felbeteendet.

Men hur är det då, får man aldrig säga nejOm man tänker sig att klickljud, eller ett "BRA!!" betyder "nu gör du rätt, fortsätt så, belöning kommer strax" betyder ordet nej, för Brownie "inte riktigt så va, kolla på mig så kan jag visa vad du kan göra istället". Jag har kommit på mig själv med att väldigt sällen säga just ordet, vilket jag tror är bra, då det ligger väldigt mycket kraft i det när jag väl använder det.

Och har man följt mig och Brun på sociala medier ett tag (det låter dumt hur jag än skriver, förlåt) vet man att jag alltid sover med en klicker under kudden, och att humor/plojglädje är vad vi när oss på. På de ställen och med de internethundfolk jag hänger med talas det om 100% forcefree träning, positiv förstärkning, ignorera felbeteende och sådär. Men jag funderar.. Är "nej" tvång? Är det bestraffning? Nej! (see what I did there?). Jag förstår inte varför ordet har fått den stämpeln, men jag antar att det beror på hur man ser det. Kanske var det annorlunda "förr i tiden", jag var inte aktiv inom hund då, så jag vet inte. Jag kan bara tala för min hund, men för den där Bruna lilla prylen betyder ordet inte alls "du gör fel", utan snarare "avbryt ditt beteende och rikta fokus mot mig, så ger jag dig vidare kommando/frikommando sen". Och visst har jag inte sirapslen sammetsröst när jag hojtar ordet, utan ett ganska så typiskt hojt. Jag låter inte som jag ska mörda honom, jag ryter inte eller är på något sätt otrevlig. Nej-ordet handlar inte alls om obehag, det handlar just om att få hunden att avbryta beteendet och omrikta fokus, precis som "kom", "stanna" eller vilket annat vardagskommando som helst (undrar om folk hade reagerat likadant om man hade använt ordet pannkaka?).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar